CITÁT

Dělejte svoji práci celým srdcem a budete úspěšní - je tak malá konkurence.

Elbert Hubbard

Trenérské působení 

 1988 - 1989 Aritma Praha (minižactvo)

 

Na své trenérské začátky v klubu Aritma Praha, kde jsem začal trénovat házenkářskou přípravku, opravdu velmi rád vzpomínám a to z několika důvodů:   

 

  1. Trénovat tu nejmladší kategorii dětí bylo pro mě velmi zábavné, pestré i poučné. V rámci tréninků, které se konaly 2 x týdně v tělocvičně základní školy, jsme si s budoucími házenkáři a házenkářkami doopravdy hráli a rozvíjeli u nich sportovní všestrannost - od zábavných gymnastických cvičení, přes základy atletiky až po nejrůznější hry s míči všech velikostí. Velkou výhodou bylo, že v areálu základní školy se nacházel i malý bazén, který jsme po tréninku velmi rádi využívali.
  2. Vztah, který jsem tenkrát s dětmi během krátké doby navázal pořád považuji za jeden z nejhezčích ve své trenérské práci. Na jedné straně byli ti malí špuntíci neposední, všeteční a spontánní, ale na druhé straně byli učenliví, vnímaví a myslím, že i vděční. To se projevovalo například tím, že mi na tréninky nosili dárečky ve formě obrázků, které sami nakreslili. Někteří k tomu dokonce i něco připsali. Pamatuji si na jednoho chlapce, který mi také donesl svoji malůvku, a na ní bylo připsáno: "Trenére náš milý, buď na nás hodný v každé chvíli". Jsou věci, které na mě silně zapůsobily, a tohle byla jedna z nich - i proto si to neustále pamatuji.
  3. Od této doby, kdy jsem začal pracovat s dětmi, jsem začal o házené přemýšlet nikoli z pohledu hráče, ale z pohledu trenéra. Dodnes to považuji za klíčový moment. Všechny informace, které jsem v průběhu studia na FTVS v Praze získával, jsem začal zpracovávat a vyhodnocovat jako "trenér" a představoval jsem si, jak to mohu v házené uplatnit či využít ve prospěch jednotlivců nebo celého družstva. Ať to byly poznatky např. ze sportovního tréninku nebo třeba psychologie.
  4. Od počátku svých prvních tréninků s dětmi jsem se naučil (a používám to dodnes) provádět jak písemnou přípravu před každým tréninkem, tak i následně trénink formou poznámek vyhodnotit.